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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/10/2003
Data da última atualização:  05/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PINEROS, M. A.; MAGALHAES, J. V.; ALVES, V. M. C.; KOCHIAN, L. V.
Afiliação:  JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS; VERA MARIA CARVALHO ALVES, CNPMS.
Título:  The physiology and biophysics of an aluminum tolerance mechanism based on root citrate exudation in maize.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology, Bethesda, v. 129, p. 1194-1206, 2002.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Al-induced release of Al-chelating ligands (primarily organic acids) into the rhizosphere from the root apex has been identified as a major Al tolerance mechanism in a number of plants species. In the present study, we conducted physiological investigations to study the spatial and temporal characteristcs of Al-activated root organic acid exudation, as well as changes in root organic acid content and Al accumulation, in an AL-tolerant maize (Zea mays) single cross (SLP 181/71 x Cateto Colombia 96/71). These investigations were integrated with biophysical studies using the patch-clamp technique to examine Al-activated anion channel activity in protoplasts isolated from different regions of the mazie root. Exposure to Al nearly instantaneously activated a concentration-dependent citrate release, which saturated at rates close to 0,5 nmol citrate h1 root -1. with the half-maximal rates of citrate release occurring at about 20 um Al3+ activity. Comparison of citrate exudation rates between decapped and capped roots indicated the root cap does not play a major role in perceiving the Al signal or in the exudation process. Spatial analysis indicated that the predominant citrate exudation is not confined to the root apex, but could be found as far as 5 cm beyond the root cap, involving cortex and stelar cells. Patch clamp recordings obtained in whole-cell and outside-out patches confirmed the presence of an Al-inducible plasma membrane anion channel in protoplasts isolated from stel... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alumínio; Milho.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS15797 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  14/09/2012
Data da última atualização:  16/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CORRÊA, T. R. A.; FERNANDES, C. P.; OLIVEIRA, F. B. de; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R.
Afiliação:  LUCIMARA APARECIDA FORATO, CNPDIA; RUBENS BERNARDES FILHO, CNPDIA.
Título:  Análise por ângulo de contato e microscopia de força atômica de filmes comestíveis à base de zeína com adição de nanofibras de celulose.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 96-98. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.
ISSN:  2175-8395
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Filmes e revestimentos comestíveis; Nanofibras de celulose; Preservação de alimentos.
Thesagro:  Zeína.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/184414/1/Analise-por-angulo-de-contato-e-microscopia-de-forca-atomica-de-filmes-comestiveis-a-base-de-zeina-com-adicao-de-nanofibras-de-celulose.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA13991 - 1UPCAA - DDPROCI-12.000412012.00041
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